Geschiedenis krant

De oorsprong van de krant gaat honderden jaren terug in de geschiedenis. De naam is afgeleid uit het Franse woord “courant”, wat de betekenissen actueel, gangbaag en lopend heeft. Vroeger werd het nieuws door omroepers naar buiten gebracht. Deze mensen reisden steden en dorpen om af op het plein de laatste stand van zaken door te geven. Onder kooplui werden vaak handgeschreven brieven doorgegeven met belangrijk nieuws voor hun zaken. De eerste gedrukte krant, wat eerder een pamflet genoemd mag worden, was vaak een enkel papiertje met op sensatie belust nieuws. Vaak verzonnen verhalen vol spanning, waarbij de grens tussen waarheid en fictie niet te onderscheiden was.

Eerste Nederlandse krant

In Nederland verscheen de eerste gedrukte krant in 1618. Dit was de “Courante uyt Italien, Duytslandt, &c.” Op Wikipedia vind je nog een afbeelding van een exemplaar uit juni 1618. De krant verscheen op een enkel vel. De naam van de krant klinkt vandaag de dag nogal ingewikkeld, maar het klopte wel met de weergave. De krant bracht voornamelijk nieuws uit andere landen, zoals het uit de titel af te leiden Italië en Duitsland. Toch bracht de krant ook nieuws uit Nederland. Ben je benieuwd naar het 1e exemplaar van deze Nederlandse krant uit 1618? Hiervoor moet je naar de Nationale Bibliotheek van Stockholm in Zweden.


De moderne krant is erg verschillend van de eerste kranten in de geschiedenis.

Oudste nog actieve krant in Nederland

Het Algemeen Handelsblad (vandaag de dag NRC Handelsblad) was de eerste krant die dagelijks verscheen in 1830. Echter is dit niet de oudste, vandaag nog actieve, krant van Nederland. Die eer kunnen we geven aan de Leeuwarder Courant die werd opgericht in 1752. Ook toen stond de krant voornamelijk vol met buitenlands nieuws. De krant werd met name gelezen door kooplui, die graag wilden weten wat er in de wereld speelde. Pas in 1850 ging de Leeuwarder Courant ook berichten over de eigen regio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *