Het begin, Wikipedia

Wikipedia is één van de grootste websites ter wereld. Het is een gratis internetencyclopedie waar alle stukken worden geschreven door vrijwilligers. Wikipedia hecht sterk aan vrije kennis, waarbij informatie gratis en voor iedereen voor handen moet kunnen zijn. Iedereen kan in principe stukken schrijven voor Wikipedia, maar er zijn wel een aantal regels waar aan voldaan moet worden. De inhoud moet te controleren zijn, waarbij er goed gebruik wordt gemaakt van bronnen. Ook mag er geen onrecht gedaan worden aan derden.

 

Wat betekent Wikipedia?

De naam Wikipedia bestaat uit twee delen. Wiki betekent “snel” in het Hawaiiaans. Pedia is de afkorting van “encyclopedia”. Wikipedia werd opgericht in 2001 door Jimmy Wales en Larry Sanger en is onderdeel van de Wikimedia Foundation. Dit is een Amerikaanse organisatie zonder winstoogmerk. Het bedrijf leeft van donaties. Advertenties worden niet vertoond, waardoor de encyclopedie volledig onafhankelijk kan blijven. Wikipedia is niet alleen in het Nederlands of het Engels te lezen. Er zijn maar liefst 284 actieve versies in verschillende talen.

Erkenningen en prijzen

Wikipedia heeft verschillende prijzen gewonnen. In 2015 won Wikipedia de Erasmusprijs, omdat de encyclopedie “de verspreiding van kennis in een voor ieder toegankelijke encyclopedie” heeft bevorderd. Ook internationaal zijn er verschillende prijzen in de wacht gesleept.

Kritiek op Wikipedia

Naast vele erkenningen en prijzen is er ook kritiek op het beleid van Wikipedia. Zo zijn de vrijwilligers voornamelijk man en single, waardoor er een “gendergap” ontstaat. Ook is er kritiek op de betrouwbaarheid van de artikelen. Diverse onderzoeken hebben echter laten zien dat de inhoud van Wikipedia gemiddeld genomen betrouwbaar blijkt te zijn. Het is dan ook niet voor niets dat Wikipedia de meest gebruikte website onder studenten is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *