SPF in jouw dagcrème: is het nodig?

Veel vrouwen hebben wel een of meerdere potjes dagcrème op de plank staan. De meeste van deze crèmes bevatten SPF, Sun Protection Factor. Deze factor geeft aan hoe lang je zonder bescherming kan zitten in de zon, zonder te verbranden door UVB-straling. De zon heeft namelijk twee soorten straling UVA en UVB. UVA-straling is niet voelbaar, maar wel aanwezig. Het veroorzaakt schadelijke effecten op de lange termijn, zoals huidveroudering en huidkanker. UVB-straling heeft juist effect op de korte termijn en zorgt voor de roodheid van verbranding.

UVA-straling en UVB-straling te vermijden?

De beide stralingen zijn altijd aanwezig, ook als het bewolkt of mistig is. Ook in de schaduw zijn de stralingen er. Dit komt doordat de stralingen reflecteren van je omgeving op je lichaam. Het is dus echt noodzaak om je te beschermen tegen de zon. Niet alleen als je een lichte huid hebt, de straling blijft even schadelijk op de lange termijn. Ongeacht je huidtype.

SPF in je dagcrème: de werking

De SPF geeft dus aan hoe lang je in de zon kan zonder te verbranden, het gaat dus alleen om UVB-straling (verbranden in de zon). Het vertelt dus verder niks over UVA-straling! SPF wordt altijd gevolg door een cijfer. Dit cijfer laat weten hoe lang je jouw huid kan blootstellen aan de zon. Als je bijvoorbeeld na 10 minuten verbrandt in de zon, en je hebt een dagcrème met SPF 10, dan kan je 30 minuten in de zon zitten. Wanneer jouw dagcrème SPF 30 heeft, dan kan je 90 minuten in de zon.

Het is dus geen overbodige luxe om je elke dag in te smeren met een dagcrème met SPF. Niet alleen in de zomer, maar ook in de winter, want de straling is er altijd. Denk er verder aan om de zomer je vaker in te smeren, omdat je meer zweet tijdens deze warme dagen. Heb je nog geen goede dagcrème met SPF? Kijk hier eens van de beste dagcrème top 7, een aantal van de geteste crèmes bevat namelijk UV filters!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *