Waarom onderhoud aan je dak belangrijk is

Waarschijnlijk ben je nu niet bezig met het onderhoud van het dak aan je woning en schuur. Het is zomer, dus waarom zou je je daar druk om maken? Maar het is toch handig om daar mee aan de slag gaan tijdens deze zomermaanden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Daarom gaan we in dit artikel in op de vraag waarom het onderhoud aan je dak belangrijk is. En waarom je daar tijd in moet steken.

Redenen waarom je jouw dak moet onderhouden

Afhankelijk van het soort dakbedekking dat je op het dak hebt liggen, gaat de dakbedekking gemiddeld tussen de 25 en 100 jaar mee. Dat is een hele periode, maar dit is wel afhankelijk van een aantal factoren. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan de kwaliteit van de dakbedekking, het aantal reparaties dat al heeft plaatsgevonden en hoe het dak is onderhouden. Bij een bitumen dak kunnen er maar een maximum aantal lagen worden aangebracht. Als er dan weer schade is ontstaan, zal er een heel nieuw dak gelegd moeten worden. Terwijl het dak misschien pas 15 jaar oud is, en dus nog niet einde levensduur zou moeten zijn.

Vooral na een voorjaar- of najaarsstorm ontstaat er schade aan daken. Dakpannen vliegen van daken af, takken en andere scherpe voorwerpen vallen op bitumen daken of er ontstaat juist brand in een rieten dak door blikseminslag. Dakdekkers zijn er maar druk mee in deze maanden. Dit soort schade kan je niet voorkomen. Maar als je weet dat er storm aan zit te komen kan je wel bijvoorbeeld losse voorwerpen in de tuin opbergen. En dakpannen waarvan je nu al weet dat ze los zitten of vastmaken of verwijderen. Hiermee kan je erger voorkomen.

Dakgoten worden vaak vergeten

We raden aan om tweemaal per jaar – in het voorjaar en in het najaar – ook de dakgoten te controleren. Je zal zien dat in de goten vaak bladeren en takjes zitten. Door deze te verwijderen voorkom je dat de goten verstopt raken, en daarmee voorkom je lekkages. Je kan zelf de dakgoten leeghalen, maar je kan hiervoor ook de dakdekker bij jou in de buurt inschakelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *